poniedziałek, 10 sierpnia 2009

buleczki piernikowe

Jakis czas temu pozyczylam od kolezanki ksiazke "400 best ever budget recipes" autorstwa Lucy Doncaster. Zapisalam w notatniku kilka przepisow, ktore uwazalam za ciekawe. Miedzy innymi znalazl sie wsrod nich przepis na te oto muffinki. W oryginale "honey and spice buns" postanowilam nazwac piernikowymi buleczkami, ze wzgledu na ich piernikowy smak i zwarta strukture. Niestety nie wiem dlaczego, nie zanotowalam ilosci cukru, ktory nalezy wykorzystac podczas przyzadzania, podaje wiec ilosc, ktora sama wykorzystalam.

Skladniki;

125g masla

30g cukru

1 jajo- bialko oddzielone od zoltka

125 g plynnego miodu

60 ml mleka

250g maki

1 lyzka cynamonu

1 lyzka sody

cukier puder do posypania

Wykonanie;

Piekarnik nastawic na 200C. Foremki do muffinek/ babeczek wysmarowac maslem lub wypelnic papilotkami. Make, cynamon, sode przesypac do miski, zamieszac. Maslo z cukrem ubic w drugim naczyniu na puszysto, dodac zoltko, miod i utrzec. Szybkim ruchem polaczyc Skladniki suche z mokrymi. Bialko ubic na sztywno i delikatnie wmieszac do wczesniej przygotowanej masy. Ciasto rozdzielic do foremek. Piec 15-20 min a po wystudzeniu oproszyc cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Bożym Narodzeniem zapachniało ,hm piękne są

    OdpowiedzUsuń
  2. Po pierwsze - to chciałabym taką książkę :)
    A muffinki wyglądają pysznie. Chętnie wypróbuję muffinki o smaku piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te muffinki musza byc pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam korzenne smaki, więc te muffiny z pewnością by mi posmakowały :))
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  5. miód cynamon..
    lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam korzenny smak piernika :) takie babeczki sa przepyszne :)
    Kinia

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne babeczki, idealne na święta Bożego Narodzenia, można rozdać gościom :)

    Bardzo lubię tutaj zaglądać dlatego pozwoliłam sobie nominować Twój blog do Kreativ Blogger Award. Wszystkie zasady są na moim blogu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń