środa, 20 lipca 2011

Wczesnojesienne ciasto z owocami.


Mirabelki to smak mojego dzieciństwa. Jeden z wielu :) Zdobyłam ich nadprogramową ilość i postanowiłam połączyć z ciastem. Jedyną niewygodą jest wypestkowanie owoców. Zadanie do najszybszych nie należy. Smak ciepłego ciasta rekompensuje wysiłek. Jest puszyste, wilgotne i nie za słodkie.
Użyłam blaszki o średnicy 20 cm.
Przepis cytuję za Agnieszką, autorką Kuchni nad Atlantykiem.


Składniki:
  • ok. 1/2 do 3/4 kg owoców (jabłek, śliwek, gruszek)
  • 3 łyżki cukru (opcjonalnie, tylko gdy owoce są kwaśne)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 1/2 łyżki mleka (gdyby ciasto wydawało się zbyt gęste)
  • trochę stopionego masła do wysmarowania foremki
  • cukier puder do posypania wierzchu
 
Wykonanie:
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, wypędzlować lekko stopionym masłem. Owoce pokroić w dość dużą ok. 3-4 cm kostkę, natychmiast wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i ewentualnie, jeśli owoce są bardzo kwaśne, 3 łyżkami cukru. Nagrzać piekarnik do 180ºC.

Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło, a następnie miksując dodawać mąkę. Powinno się otrzymać gęste ciasto, takie, w którym nie będą tonąć owoce. Jeśli składniki się niezbyt dobrze połączyły można dodać z 1-2 łyżki mleka. Teraz należy delikatnie wmieszać owoce, żeby równomiernie rozprowadzić je w cieście.

Przełożyć ciasto do foremki i wygładzić wierzch zwilżonymi dłońmi. Piec ok. 45-50min, aż wierzch sie zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Po ostudzeniu można ewentualnie posypać wierzch cukrem pudrem.

 

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciacho! :)Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam Ewo - to ciasto jest pyszne! Tez je juz pieklam :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak mnie poczęstujesz to zjem ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacho wygląda pysznie, tylko kochana nie wspominaj jeszcze o jesieni, bo ja się latem nie nacieszyłam;)

    OdpowiedzUsuń