sobota, 28 stycznia 2012

Babka herbaciana


 Babka herbaciana Krysyny (CinCin) przeleżała swoje na liście smakowitości do upieczenia. Warto było czekać. Z pewnością będzie to moje ciasto awaryjne, na chwile gdy muszę upiec coś na szybko, nie wymyślnego. Krystyna przygotowała babkę z rodzynkami, ja zrezygnowałam z nich i środek ciasta wyłożyłam dżemem. Po oryginał przepisu odsyłam do autorki.


Składniki:

  • 350 g mąki + 1 łyżka,
  • 3 jajka (białka+żółtka) 
  • 100 g margaryny
  • 2 torebeczki czarnej herbaty 
  • 260 ml wrzątku za zaparzenia herbaty
  • 1,5 łyżki ekstraktu z wanilii (W razie braku ekstraktu można dac kilka kropli aromatu waniliowego + 1 łyżka alkoholu np. wódki)
  • 10 łyżek z małą górką, cukru ( 6 do ciasta , 4 do piany) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli
  • 6 łyżek dżemu


Wykonanie:
Torebki herbaty zaparzyć w 260 ml wrzątku. Gdy napar będzie mocny wyjąć torebki i wystudzić płyn.

Magarynę utrzeć z cukrem (6 łyżek) i stopniowo dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz sodą i naprzemiennie z herbatą dodawać do masła. Ucierać aż masa będzie jednolita.
Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Łyżką wmieszać białka do ciasta. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Połowę ciasa wylać do formy, na środek nałożyć dżem i zalać resztą ciasta. 
Piec w 180C ok 60 min.

4 komentarze:

  1. Bardzo dobre są herbaciane babki. Pięknie wygląda Twoja.
    Pysznosci.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babki jescze nie robiłam, czas wypróbować. Z tym, że nie mam takiej formy do pieczenia, przynajmniej jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Majano.

    Marto, formę otrzymałam w spadku. Jest stara, ciężka ale ma swój urok. No i ciasto pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Może uda mi się podobną gdzieś znaleść :) uwielbiam stare formy i miski, mają w sobie historię :)

    OdpowiedzUsuń