piątek, 10 lutego 2012

Fiński naleśnik (Pannukakku) z cukinią i boczkiem


 Pożywne fińskie danie Pannukakku. Szybkie w przygotowaniu w formie naleśnika zapiekanego w piekarniku. Myślę, że farsz można przygotować dowolny, rónież w wersji słodkiej lub zamieniając cukinię na inne warzywa. Ja zminimalizowałam ilość boczku i dodałam kilka pieczarek. Nie użyłam cukru na rzecz większej ilości soli oraz pieprzu.


Przepis pochodzi z bloga Carina-Forum i tam też odsyłam po oryginalne proporcje. Przygotowałam go z połowy porcji, używając naczynia o średnicy 18 cm.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 400 ml mleka
  • 2 jaja
  • 15 g masła zimnego
  • 35 g masła rozpuszczonego

Nadzienie:

  • 1 cukinia (ok 250g)
  • 30 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 3 pieczarki, pokrojone w półplasterki
  • sól i pieprz


Wykonanie:
Przy użyciu miksera wymieszać jaja z mlekiem. Mąkę połączyć z proszkiem i przyprawami. Bez przerwy ucierając do mleka stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 min.
Patelnię rozgrzać i wrzucić na nią boczek. Smażyć ok 2 minut, następnie dodać cebulę, cukinię i pieczarki. Smażyć kolejne 3 minuty co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

Piekarnik rozgrzać do 230C. Do naczynia żaroodpornego wrzucić 15 g zimnego masła i wstawić do piekarnika tylko do czasu rozpuszczenia masła. Wyjąć naczynie i obrócić naczyniem tak by roztopione masło pokryło dno i bok. Schłodzone ciasto przelać do tak przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 10 minut. Następnie na wierzch podpieczonego ciasta wyłożyć nadzienie i piec ok 25 minut do uzyskania rumianego brązowego koloru. Naleśnik mocno urośnie jednak trochę opadnie po wyjęciu z piekarnika.
Serwować po pokrojeniu na kawałki.


7 komentarzy:

  1. Interesujący przepis. Bardzo smakowicie wygląda to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy naleśnik. Cukinię lubię, fajnie musi całość smakować:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ej, ale fajny przepis! Ciekawa go jestem, może wypróbuję - na razi ezapisałam sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie coś zupełnie nowego i niezwykle interesującego. Chętnie bym sama taki przygotowała, w szczególności z tym farszem;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Daniefaktycznie orygnalne ale i smakowite więc polecam wypróbować. Ja zastanawiam się nad nieco słodszą wersją ale z malinami :) Poczekam do lata.

    OdpowiedzUsuń