niedziela, 26 lutego 2012

Little mocha kisses


Little mocha kisses, taką nazwę noszą ciastka Rahell Allen, na które przepis znaleźć można w książce "Rachel's Fod for Living". Bardzo smaczne i jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Biorąc pod uwagę fakt,że banalnie proste i zybkie w wykonaniu (wysłużyć się można dziećmi) warto wypróbować. Użyłam wykrawaczek drobnych, o różnym kształcie i uzyskałam 2 pełne blachy ciastek.


Składniki:

  • 175g mąki ze środkiem spulchniającym 
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wrzątku
  • 1 jajo


na polewę:

  • 50 g masła miękkiego
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Kawę rozpuścić w wodzie. Mąkę, cukier i masło umieścić w misce miksera i utrzeć do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie ucierając dodać jajo i wlać kawę. Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną cukrem pudrem (Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć na chwilę do lodówki). Rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ulubione kształty.
Składniki polewy utrzeć na gładkąmasę, którą następnie dekorować ciastka.

3 komentarze:

  1. fajne, i mają uroczą nazwę
    ostatnie zdjęcie, z tym kleksem polewy czekoladowej jest fantastyczne :)
    swoją drogą bardzo lubię Rachel Allen

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne te ciasteczka! Świetne zdjęcia z tą polewą, mniam. Zachęcają:)
    Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa, hahaha! "Wysłużyć się dziećmi" to najważniejszy składnik tych ciasteczek! :) Chyba powinnam do swoich wypieków częściej go wprowadzać. :D
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń