piątek, 9 listopada 2012

Lektury na weekend


Lektury na kolejny weekend.
Miłego!


What Liberty Ate
What Liberty Ate

Luscious
Luscious

Tickle the Imagination
Tickle the imagination

Rue
Rue

środa, 7 listopada 2012

Placek z owocami




Szybki, banalnie prosty. U mnie z jabłkami ale może być z innymi owocami.
Znika w mgnieniu oka.
Przepis Beaty Sz



Składniki:
5 jaj
350 g cukru
300 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklani oleju
5 dużych jabłek
łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciągle miksując wlać olej.
Owoce oczyścić, pokroić w plasterki, oprószyć cynamonem.
Blachę natłuścić. Wylać 3/4 masy, wyłożyć owoce i na nie drugą część masy. Piec w 180C ok 40 min.

czwartek, 18 października 2012

Francuski jabłecznik


Przepis już był tutaj. Ciasto jest wspaniałe. Idealne na jesień.
Właśnie teraz jabłeczniki smakują mi najlepiej. Z kubkiem aromatycznej herbaty malinowej.

Jabłecznik francuski.




wtorek, 16 października 2012

Ciasto na pizzę.



Każdy ma jakieś ulubione, moje jest to. Dobrze i łatwo się wyrabia, nie rwie, jest pulchne, elastyczne i fajnie się rozciąga.
Przepis od Marghe.


Składniki:

  • 400 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa


Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki zagnieść razem. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie ponownie wyrobić. Rozwałkować i udekorować wybranymi składnikami.
Piec w 200C do zrumienienia.

piątek, 5 października 2012

Lektury na weekend

Cała masa lektur :) O tematyce kulinarnej, rękodzieło, wystrój wnętrz. Dla każdego coś się znajdzie, szkoda tylko, że czas nie z gumy ;)
Pierwszy magazyn z rodzimego rynku pozostałe anglojęzyczne. Polecam zajrzeć do nich także tym, którzy językiem angielskim nie władają sprawnie.

Lawendowy Dom
Lawendowy Dom


Gatherings
Gatherings

Adore
Adore

Prairie Hive
Prairie Hive

Q1
Q1

Ivy and Piper
Ivy and Piper

czwartek, 27 września 2012

Super- fudgy brownies


Bomba czekoladowa, której jesienią potrzebujemy szczególnie często. Do tej pory piekłam tylko z jednego przepisu ale postanowiłam przetestować ich więcej. Bardzo słodkie, aromatyczne i rewelacyjne również drugiego dnia.
Użyłam czekolady gorszej jakości- o zawartości 45% kakao. Zwykle używamy tej która ma nie mniej niż 75%. Nie odczułam jednak, że ciasto traci na smaku.
Przepis Marthy Stewart.


Składniki:
113g masła w kawałkach
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
226 g czekolady deserowej lub gorzkiej, w kawałkach
3 jaja


Wykonanie:
Kwadratową formę o boku 25 cm wyłożyć pergaminem lub natłuścić.
Piekarnik rozgrzać do 170C.
Mąkę, proszek, sól i kakao przesiać do miski.
Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu (lub kąpieli wodnej), dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać cukier, dobrze wymieszać. Wbić jaja i połączyć. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Wylać do formy i piec ok 30 min, do suchego patyczka.


sobota, 22 września 2012

Lektura na niedzielę

Sweet Living Magazine
Nie tylko kulinarna lektura. Przyjemna i pełna pomysłów. Po jej przeczytaniu mam ochotę nauczyć się szyć lalki dla mojej córki.
Sweet Living. Numer 4. Sierpień- październik 2012.

poniedziałek, 17 września 2012

Stefania.



Jestem. Nie było mnie długo ale się stęskniłam za blogowaniem. Ci którzy wiedzą o mnie choć trochę zrozumieją moje zaniedbanie. Cztery miesiące temu w moim życiu pojawił się kolejny Ktoś i to wywróciło moje i domowników życie do góry nogami. I choćbym nie wiem jak się starała nie zaniedbywać pewnych spraw, nie da się ciągnąć wszystkich srok za jeden ogon i żyć jak dawniej.
Nadszedł jednak czas by pewne rzeczy wróciły na swoje miejsce :)

Dziś prezentuję ciasto - nie ciasto. Deser bardziej. Wykonywałam je już kilkukrotnie w tradycyjnej wersji, bez dodatku kakao. Tym razem pokusiłam się o kakaową. Bez pieczenia, choć oczywiście, zamiast herbatników można przygotować ciasto kruche. Szybkie, słodkie i bardzo smaczne.

Przepis cytuję za Cinką z Cin Cin.

Składniki:
1 litr mleka
1 szkl cukru
1 kostka margaryny
1 szkl kaszy manny
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
5 paczek herbatników
polewa czekoladowa


Wykonanie:
Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować. Na gotujące stopniowo wsypywać kaszę mannę. Można wcześniej wymieszać kaszę w szklance mleka ja wolę wsypywać kaszę na gotujące i miksować mikserem, wtedy nie utworzą się grudki. Mieszać aż zgęstnieje. Po tym czasie zdjąć z ognia.
Prostokątną formę wyłożyć pergaminem i jedną warstwą herbatników. Wylać połowę kakaowej masy, wyłożyć kolejną warstwę ciastek i na to drugą część masy. Pokryć warstwą herbatników, docisnąć i polać polewą. Wstawić do lodówki na min. 4 godz.